Taşınabilir Elektrikli Aletler ve El Aletleri Güvenliği

Taşınabilir Elektrikli Aletler ve El Aletleri Güvenliği

Aletler hayatımızın o kadar yaygın bir parçasıdır ki, bazen tehlike oluşturabileceklerini hatırlamak zor olabilir. Tüm aletler güvenlik göz önünde bulundurularak üretilir, ancak bazen aletlerle ilgili tehlikeler fark edilmeden bir kaza meydana gelebilir. Çalışanlar farklı alet türleriyle ilişkili tehlikeleri ve bu tehlikeleri önlemek için gereken güvenlik önlemlerini tanımayı öğrenmelidir. Taşınabilir elektrikli aletler ve el aletleri kullanılırken karşılaşılabilecek olası tehlikelerden korunmak için koruyucu gözlük veya eldiven gibi uygun kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır.

El Aletleri

 

El aletleri motorla çalışmaz ve baltadan anahtara kadar her şeyi içerir. El aletlerinden kaynaklanan en büyük tehlikeler yanlış kullanım, iş için yanlış aletin kullanılması ve uygun olmayan bakımdan kaynaklanır. El aletlerinin kullanımıyla ilişkili tehlikelerden bazıları aşağıdakileri içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:

  • ● Bir tornavidanın keski olarak kullanılması, tornavidanın ucunun kırılmasına ve uçarak kullanıcıya veya diğer çalışanlara çarpmasına neden olabilir.
  • ● Çekiç veya balta gibi bir aletin ahşap sapı gevşemiş, parçalanmış veya çatlamışsa, aletin başı fırlayabilir ve kullanıcıya veya başka bir çalışana çarpabilir.
  • ● Keski, kama veya saplama pimi gibi darbeli aletler, darbe anında parçalanabilecek ve keskin parçaların uçuşmasına neden olabilecek mantar başlara sahipse güvenli değildir.

İşveren, çalışanlara sağlanan alet ve ekipmanların güvenliğinden durumundan sorumludur, ancak çalışanlar da aletleri uygun şekilde kullanma ve bakımını yapma sorumluluğuna sahiptir. Çalışanlar testere bıçaklarını, bıçakları veya diğer aletleri koridor alanlarından ve yakın mesafede çalışan diğer çalışanlardan uzağa yönlendirmelidir. Kör aletler keskin olanlardan daha tehlikeli olabileceğinden, bıçaklar ve makaslar keskin tutulmalıdır.

Elektrikli El Aletleri

Elektrikli el aletleri yanlış kullanıldığında tehlikelidir. Genellikle güç kaynağına göre (elektrik, pnömatik, sıvı yakıt, hidrolik, buhar ve patlayıcı toz tahrikli) kategorize edilen çeşitli elektrikli el aletleri vardır. Çalışanlar, işlerinde kullanılan tüm elektrikli aletlerin kullanımı konusunda kalifiye olmalı veya eğitim almalıdır. Elektrikli aletlerin kullanımıyla ilgili potansiyel tehlikeleri anlamalı ve bu tehlikelerin meydana gelmesini önlemek için aşağıdaki genel güvenlik önlemlerine uymalıdırlar:

  • ● Bir aleti asla kablosundan veya hortumundan tutarak taşımayın.
  • ● Kabloyu veya hortumu prizden ayırmak için asla çekmeyin.
  • ● Kabloları ve hortumları ısıdan, yağdan ve keskin kenarlardan uzak tutun.
  • ● Aletlerin bakımı özenle yapılmalı, en iyi performans için keskin ve temiz tutulmalıdır. Yağlama ve aksesuar değişimi için kullanım kılavuzundaki talimatlara uyulmalıdır.
  • ● Çalışanlar elektrikli aletleri kullanırken iyi bir duruşa ve dengeye sahip olduklarından emin olmalıdır. Bol giysiler, kravatlar veya takılar hareketli parçalara takılabileceğinden uygun kıyafetler giyilmelidir.
  • ● Hasar gören tüm taşınabilir elektrikli aletler kullanımdan kaldırılmalı ve elektrik çarpmasını önlemek için "Kullanmayın" şeklinde etiketlenmelidir.

 

Etiketler: elektrikli el aletleri, el aletleri, taşınabilir el aletleri
Ocak 30, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR