Hidrolik Tork Anahtarları Nasıl Çalışır?

Hidrolik Tork Anahtarları Nasıl Çalışır?

Hidrolik tork anahtarının nasıl çalıştığına derinlemesine öğrenmeden önce, genel olarak tork anahtarlarını daha iyi anlayalım. Tork anahtarları, cıvataları ve vidaları sıkmak veya gevşetmek için kullanılır. Sızdırmazlığın çok önemli bir faktör olduğu yerlerde önemli bir rol oynarlar. İstenen cıvata sıkılığını elde etmek için ölçülen bir tork uygulamak üzere tasarlanmıştır. 
 

Hidrolik Tork Anahtarları

Hidrolik tork anahtarı, geleneksel el tipi tork anahtarının gelişmiş bir versiyonudur. Hidrolik tork anahtarı, istenen sıkılığı tutturmak ve elde etmek veya bir cıvatayı gevşetmek için uygulanan torku ölçebilen kalibrasyonlu bir cihazdır. 1968'de George A Sturdevant tarafından icat edilmiştir. O zamandan beri ulaşım, saha montajları, petrol ve gaz aramaları gibi öne çıkan endüstrilerin bir kesitinde kullanılmaktadırlar. Hidrolik tork anahtarları, iyi yağlanmış cıvatalarda veya bağlantı elemanlarında kullanılır.
 

Hidrolik tork anahtarları hafiftir ve pnömatik muadillerine kıyasla sessiz çalışır. Bu anahtarlar, +%3 oranında son derece hassastır ve ayrıca uzun süreli kullanılabilirliğe sahiptir. Büyük cıvataların yüksek derecede tork doğruluğu ile kullanıldığı endüstriler ve uygulamalar için idealdirler.

Hidrolik Tork Anahtarı Türleri ve Mekanizmaları

Hidrolik tork anahtarları 2 tip olabilir; Kare Tahrikli ve Düşük Profilli. Bunların her biri, kullanılacağı belirtilen alana göre tasarlanmaktadır.

Tork, bir cıvataya uygulanan döndürme kuvvetinin ve bükülmüş nesnenin merkezinden aletin merkezine olan mesafenin ürünüdür. Kuvvet ve mesafenin ürünü, pound feet veya Newton metre olarak ölçülür.

Hidrolik tork anahtarları, çalışma biçimleri nedeniyle diğer elektrikli anahtarlardan ayrılır.

  • ● Bu anahtarlar sadece hidrolik basınç kullanarak tork üretir.
  • ● Kendiliğinden kilitlenen bir mekanizmaya sahiptirler.
  • ● Uygulanan torku hassasiyetle ölçebilen bir sistem içerirler.

Hidrolik Tork Anahtarının Çalışması

Hidrolik tork anahtarının nasıl çalıştığını anlamak için çalışma prensibinin, uygulanan her kuvvet için eşit ve zıt bir reaktif kuvvet olduğu Newton Yasasına dayandığını akılda tutmak önemlidir. Anahtar bir somun veya cıvata üzerine yerleştirilip döndürüldüğünde, belirli bir gerilim veya yük ile cıvatalı bileşenleri aynı yönde çeken kenetleme kuvveti gibi hareket eden zıt yönde bir gerilim vardır. Tork arttıkça, bağlantı bütünlüğü cıvatayı gevşetmeye veya sıkmaya yol açar. Bağlamak veya gevşetmek için gereken tork miktarı, bağlantının uzunluğuna, boyutuna ve tipine, bağlantı elemanının kalitesine ve içinde kullanılan yağlayıcıya bağlıdır.

Hidrolik tork anahtarları, farklı yükseklik ve genişlikteki bağlantılara ve bunların ilgili somunlarına uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, çevredeki parçalara müdahale etmeden kolay ve serbest hareket sağlar.

  • ● Bir hidrolik gerdirme cihazı veya hidrolik saplama cıvatası gerdirici kullanılarak cıvataya kuvvet uygulanır.
  • ● Bu cihaz, yüksek basınçlı bir hidrolik silindir ve civata ile uyumlu ve kavramayı sabitlemek için tasarlanmış aksesuarlardan oluşmaktadır.
  • ● Uygulanan ölçülen hidrolik basınç, silindir pistonuna uzanır ve onu çektirmeye karşı alarak cıvatayı çeker veya gerer.
  • ● Uygulanan kuvvet, cıvatanın ön yük gerilimini ve gevşemesi için gerekli olanı aştığında, mafsaya karşı sıkılarak aşağıya doğru akar.
  • ● Bir sonraki adımda, sıkılan somun ile bağlantı elemanının önceki konumuna dönmesini önleyen hidrolik basınç serbest bırakılır.
  • ● Uygulanan gerilim kN cinsinden ölçülür.
  • ● Hidrolik tork anahtarının reaksiyon elemanı en tehlikeli kısmıdır. Anahtarın bağlantı elemanını döndürmesini engelleyen sabit nesneye dayanır.

Optimum Sonuçlar İçin Hidrolik Tork Anahtarını Kullanmanın En İyi Yolları

Güvenliği sağlamak için bir hidrolik tork anahtarının kullanılması gereken belirli yollar vardır. Çoğu gelişmiş alet gibi, hidrolik tork anahtarları da güvenlik önlemlerinin ardından belirli parametreler uygulandığında en iyi şekilde çalışır.

  • ● Hidrolik tork anahtarıyla çalışırken eldiven ve güvenlik ekipmanlarının kullanılması zorunludur. 
  • ● Anahtarı uygulamadan önce en az iki kez en yüksek ölçekte çalıştırmanız önemlidir. Bu, hareketli parçaların uygun hareketle ve istenen yönde çalışıp çalışmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
  • ● Herhangi bir hidrolik tork anahtarı, hortum veya hizalanmış bağlantılardan değil, tutamağından sıkıca tutulmalıdır.
  • ● Ellerinizi reaksiyon çubuğundan veya bagajdan uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  • ● Torku uygularken itme değil çekme hareketi kullanın.
  • ● Kırılabileceğinden, somuna zarar verebileceğinden veya daha büyük felaketlere yol açabileceğinden tüm çatlak veya aşınmış soketleri kaldırın.
  • ● Prizden iyi bir mesafe bırakın ve kazayla kırılma durumunda kendinizi koruyun.
  • ● Kalibre edilen aralığı aşan gerilim uygulamak, yalnızca cihazın arızalanmasına değil, aynı zamanda kazalara da yol açması muhtemel olduğundan mutlak olarak yapılmamalıdır.
  • ● Hidrolik tork anahtarınızın yılda en az bir kez yeniden kalibre edilmesi çok önemlidir. Düşme durumunda, tekrar kullanmadan önce yeniden kalibre ettiğinizden emin olun.
Etiketler: hidrolik tork anahtarı
Eylül 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR