Metaller Nasıl Delinir: Bu Konuda Gitmenin Doğru Yolu

Metaller Nasıl Delinir: Bu Konuda Gitmenin Doğru Yolu

Metalleri delmek rutin bir onarım faaliyeti değildir. Bunun yerine, uygun matkap ve matkap uçlarının kullanılmasını gerektiren özel bir iştir. Metal delme konusunda ipuçları arıyorsanız, bu yazı tam size göre.

Metallerin nasıl delineceği, çoğu insanı hayal kırıklığına uğratan yaygın bir sorudur.

Metal diğer yüzeylerin çoğundan daha sert olduğundan, insanlar genellikle işin güçlü bir matkap ve özel matkap uçlarının kullanılmasını gerektirdiğini varsayar.

Yüzey sert olmasına rağmen, normal bir akülü matkap kullanarak metalleri delmek mümkündür. Ancak, matkap ve bileşenlerine zarar vermeden istediğiniz sonucu almanızı sağlayan özel matkap uçlarının kullanılmasını gerektirir.

 

Metallerin nasıl delineceğiyle ilgili bu kılavuzda, bu iş için gereken doğru türde matkap uçları için ipuçları sağlıyoruz. Ayrıca metallerin nasıl delineceği konusunda adım adım bir kılavuz sunuyoruz.

Farklı metaller farklı sertlik seviyelerine sahip olduğundan, bu kılavuz, bakır ve alüminyum gibi daha yumuşak metaller ve paslanmaz çelik gibi daha sert metaller dahil olmak üzere her türlü metalle uğraşmanıza yardımcı olacaktır.

 

 

Bu adımları kullanarak, metallerle çalışmanın diğer yüzeylerle çalışmaktan önemli ölçüde farklı olmadığını ve diğer delme işlerinden hiçbir şekilde daha karmaşık olmadığını öğreneceksiniz. Makalelerinde vurgulanan ipuçları, sondaj işinizi doğru ve daha etkili bir şekilde yapmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır.

Metaller Nasıl Delinir – Doğru Matkap

Metalleri delmenin diğer yüzeylerden çok farklı olmadığına dikkat etmek önemlidir.

Aslında, çok daha basit; ancak, belirli tekniklerin kullanılmasını ve çok daha az sarf malzemesinin kullanılmasını gerektirir. Metalleri delmeye başlarken herhangi bir matkap türünü seçebilirsiniz.

 

Çoğu insan, metalleri delmenin yüksek güçlü , endüstriyel sınıf bir matkap veya matkap presi kullanılmasını gerektirdiğini varsayar. Gerçekte, işi akülü matkap da dahil olmak üzere her tür matkapla yapabilirsiniz.

 

Akülü matkap size taşınabilirlik avantajı sağlayacaktır. Akülü bir matkap kullanarak, bir soketin bulunup bulunmadığı konusunda endişelenmeden her yerde delme işlemi yapabilirsiniz.

 

 

Ayrıca metal parçanızda daha doğru bir delik açmanıza yardımcı olacak ayarlanabilir hızlar sağlar. Bu nedenle, metallerde delme işinize başlamak için ihtiyacınız olan tek şey şarjlı bir akülü matkaptır.

Metaller Nasıl Delinir – Doğru Matkap Uçları

Sert bir yüzeye delme işlemi, özel matkap uçlarının kullanılmasını gerektirir.

Normal matkap uçları metalleri kesmek için tasarlanmamıştır. Bu nedenle kolayca aşınabilirler. Bu nedenle, metalleri hasar görmeden delebilecek sert uçlara ihtiyacınız var.

 

Metalleri delmek için doğru matkap ucunu seçerken, tasarım ve malzeme konusunda dikkatli olmanız gerekir. Metalleri delmek için kullanılan çoğu standart matkap ucu bükülür. Ayrıca büküm bitleri olarak da adlandırılırlar.

 

Her zaman çıkıntılı merkezi olmayan büküm uçlarını seçin. Bunun yerine nispeten düz iki kesme kenarı vardır. Ahşabı delmek için sivri uçlu bir büküm ucu kullanılması önerilir. 

 

Metalik bir yüzeyde sivri merkez kolayca zarar görebilir.Bir sonraki karar, matkap uçları için doğru malzemeyi seçmektir. Bükülmüş bitleri dört kategoride sınıflandırabilirsiniz. Fiyatı en ucuzdan en pahalıya doğru sıralayacak olursak, matkap ucu kategorileri Yüksek Hızlı Çelik (HSS), Kara Oksit, Kobalt Çelik ve Titanyum'dur.

 

Daha az küçük delik açmayı planlıyorsanız, en ucuz HSS matkap ucunu seçebilirsiniz. Sondaj işinizi doğru bir şekilde yapabilirler ancak daha sık değiştirilmeleri gerekir.

 

Ancak çok fazla delik açmayı planlıyorsanız, paslanmaz çelik gibi daha sert yüzeylerle çalışmak istiyorsanız veya sadece daha uzun süre kullanabileceğiniz bir matkap ucu istiyorsanız, titanyum matkap ucuna yatırım yapmanız gerekir.

 

Titanyum matkap ucu daha pahalıdır, ancak her tür metalik delme için değerli bir yatırım olarak kabul edilir. Siyah oksit ve kobalt çeliği, kalite olarak HSS'den sadece biraz daha iyidir, ancak neredeyse iki katına mal olabilir. Bu nedenle, uzun vadede size yardımcı olacağı için titanyum matkap ucu kullanmanız önerilir.

 

 

Metalleri delmek için harika olan başka bir matkap ucu da basamaklı matkaptır. Metalleri delmek için önerilen burgulu matkap uçlarından farklı olarak, çeşitli delikler açabilen koni şeklinde bir matkap ucudur. 

 

Bu genellikle profesyoneller veya farklı boyutlarda delikler açması gereken kişiler tarafından kullanılır. Metalde birkaç inç çapa kadar çok büyük delikler açmayı düşünüyorsanız, bir delik testeresi kullanabilirsiniz.

 

Yumuşak veya ince metaller için ideal olan silindirik şekilli bir matkap ucudur. Paslanmaz çelik gibi daha sert metalleri delmek için özel bir delik testeresi de mevcuttur.

 

Delik testeresi, akülü matkapla da kolayca kullanılabilir. Böylece, sadece doğru tipte matkap ucuna yatırım yaparak çeşitli çaplardaki metallerde delikler açabilirsiniz.  

 

 

Akülü Matkap Kullanarak Metalleri Delme – Adım Adım Kılavuz

Akülü bir matkabınız ve doğru matkap uçlarınız olduğunda, delme işinize başlamaya hazırsınız demektir. Akülü matkap kullanarak metallerin nasıl delineceğine ilişkin adım adım kılavuz aşağıda verilmiştir:

ADIM 1 – ÖNCE GÜVENLİK!

Ahşabın aksine metalleri delmek talaş üretmez. Bunun yerine küçük ama keskin metalik talaşlar üretir.

Bu, cildiniz ve gözleriniz için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle, sondaj işine başlamadan önce doğru güvenlik donanımına sahip olmak son derece önemlidir. Metalleri delerken koruyucu gözlük ve ağır deri eldiven takmak iyi bir fikirdir.

 

 

 

 

Bir diğer önemli güvenlik kuralı da işinizi kelepçelemektir. Çoğu zaman, bükülmüş matkap uçları metali tutabilir. Matkap ucu ortada durursa matkabın dönme kuvveti iş parçasına aktarılır. Bu nedenle iş parçanızı düzgün bir şekilde sıkıştırmanız önerilir.

ADIM 2 – KURBANLIK SANDVİÇ YAPIN

Delmekte olduğunuz metalik parçanın altına ve üstüne bir hurda düz tahta parçası yerleştirin. Delmeye başladığınızda, metali delmeden önce düz ahşap levhadan geçersiniz.

 

 

 

İnce metal levhaları delerken levhayı ahşap levha üzerine sıkıştırmak önemlidir. Bu kurbanlık sandviç, temiz bir delik açmanıza yardımcı olacak. 

ADIM 3 – PİLOT DELİK AÇIN

Metalik bir yüzeyde delme yapıyorsanız, matkap uçlarıyla uğraşmak zor olabilir.

Delmeye başlar başlamaz matkap uçları raydan çıkabilir, bu nedenle işe başlamadan önce metalde bir pilot delik veya çukur açmak iyi bir fikirdir. Bir çivi ve çekiç kullanarak metalde küçük bir baskı yapabilirsiniz.

 

 

 

Delme işine başladığınızda, bu küçük çöküntü, matkap ucunuzu yolunda tutmanıza yardımcı olacak ve metalin içinden geçen temiz bir delik ile sonuçlanacaksınız.

ADIM 4 – YAĞLAYIN

Metalleri delmek çok fazla sürtünme yaratır. Bu sürtünme ısı üretir. İşlemde üretilen ısı sadece matkap uçlarınıza zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda deldiğiniz metale de zarar verebilir.

 

Sürtünme ve ısıdan kaynaklanan hasar olasılığını azaltmak için, delmeye başlamadan önce metale birkaç damla yağ eklemek iyi bir fikirdir.

Motor yağını (arabanıza koyduğunuz) veya 3'ü 1 arada ev tipi yağı kullanabilirsiniz.

 

 

 

Daha büyük bir delik açmanız gerekirse, yağı da tekrar ekleyebilirsiniz. Bu yağlama, sürtünmeyi ve ortaya çıkan ısıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

ADIM 5 – YAVAŞ GİT

Metalleri delerken özel dikkat gösterilmelidir. Hızı ve basıncı düşük tutmanız gerekir. Çoğu tatbikat için hızın yaklaşık yarısı kadar çalışmanız gerekir.

Akülü matkap size daha düşük hızlarda çalışma avantajı sağlar. 

 

 

 

Ayrıca, basıncı ılımlı tutmanız gerekir. Akülü matkap üzerindeki tetik, metallerde etkili delme için gereken yeterli basıncı korumanıza da yardımcı olur.

ADIM 6 – DUMAN FARK EDERSENİZ DURUN

Duman, çok hızlı delme yaptığınızın ve bu da çok fazla ısı ürettiğinizin bir göstergesidir. Dumanı fark ettiğiniz anda sondajı derhal durdurmalısınız.

 

 

Matkap uçlarınızın soğumasını bekleyin, biraz yağ ekleyin ve ardından yeniden başlayın. Bu sefer hızınızın daha düşük olduğundan emin olun.

ADIM 7 – DELİĞİ TEMİZLEYİN

Delme işi bittiğinde, pürüzlü kenarlar fark edebilirsiniz.

 

 

 

 

En temiz matkabı elde etmek için deliği temizlemeniz gerekir. Bunu, ucu deliğe manuel olarak sokarak ve fazla metal talaşları çıkararak yapabilirsiniz. 

Bitiş Notu

Metalleri delmek teknik bir iştir, ancak kesinlikle imkansız değildir. Doğru tipte matkap ucu olan kablosuz bir matkap kullanarak ve protokolü izleyerek herhangi bir metalde kolayca temiz bir delik açabilirsiniz.

 

 

 

İster alüminyum gibi daha yumuşak metallerle, ister paslanmaz çelik gibi sert metallerle uğraşıyor olun, metalinizi sıkıştırarak ve basıncı yavaş ve düşük tutarak temiz bir delik açmayı başarabilirsiniz.

Etiketler: havalı el aletleri, havalı somun sıkma, havalı somun sıkma-sökme tabancası
Ekim 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR