Havalı Matkap Nedir?

havalı matkap, pnömatik matkap

Havalı matkap, delik delmek ve diğer görevleri tamamlamak için dönme kuvveti oluşturmak üzere basınçlı hava kullanan bir araçtır. Modeller, bir diş matkabından endüstriyel bir kırıcıya kadar çeşitli boyutlarda olabilir. Havalı matkap, tork üretmek için kullanılan belirli güç türü dışında, temelde diğer herhangi bir matkap türüyle aynıdır.

Sıkıştırılmış hava ilk olarak 18. yüzyılın başında boşlukları hava geçirmez hale getirme yöntemlerinin, küçük bölmeler içinde yer alan pistonları hareket ettirmek için yeterli basınç seviyelerini üretmenin mümkün olduğu noktaya kadar ilerlediği zaman, bir güç kaynağı olarak kullanılmıştır. 19. yüzyılın başlarında matkaplar da dahil olmak üzere aletlere pnömatik kuvvet uygulandı. Gökdelenler ve otomobiller gibi şeyleri mümkün kılan modern inşaat tekniklerinde etkili olmuştur.

Hava ile çalışan en küçük aletler arasında diş matkabı bulunur. Bu cihaz aslında sadece bir matkap değil, en yaygın matkap olarak kullanılan döner bir alettir. Çeşitli ataşmanlar taşlama, cilalama ve diğer işlevsellik türlerini barındırır. Bir diş matkabı dakikada 800.000 devire (RPM) kadar dönebilir ve kullanışlılığı onu aynı zamanda hassasiyetine değer veren kuyumcular ve saatçiler arasında popüler hale getirmektedir.

Yelpazenin diğer ucunda bir kırıcı, betonu ve diğer duvar türlerini parçalamak için pnömatik güçten yararlanan bir tür hava matkabıdır. Büyük hava kompresörleri, bir çekiç ve bir keski ucundan oluşan kırıcının kendisini besler. Çekiç kısmı, bir yay yeniden yükleme sistemi sayesinde saniyede birçok kez keski üzerine çarpar. Kompresörü çalıştırmak için bir elektrik motoru kullanan diş matkaplarının aksine, kırıcılar genellikle büyük dizel jeneratörlere güvenir. Pnömatik kırıcılar tipik olarak orta dereceli uygulamalarda ve hidrolik modeller gerektiren ağır hizmet projelerinde kullanılır.

Nispeten az sayıda tabancalı matkap ev geliştirme durumlarında en çok kullanılan tür havalı matkap tipindedir. Bunun nedeni, büyük ölçüde bu tür durumlarda elektrikli matkapların yeterliliği ve bir hava kompresörü kullanma zorunluluğuyla ilişkili gerekli hacimdir. Bununla birlikte, bazı müteahhitler tabanca kabzalı bir hava matkabı tercih eder ve bir hava kompresörünün halihazırda kullanımda olabileceği belirli iş sahalarında anlamlı olabilir. Diş matkapları ile karşılaştırıldığında tabanca kabzalı modeller, yaklaşık 3.000 RPM'lik nispeten yavaş bir maksimum hızda döner.

Bir pnömatik alet, elektrik yerine basınçlı hava yardımıyla çalıştırılan alettir. Genel olarak konuşursak, tüm pnömatik aletler, çalışmalarını gerçekleştirmek için basınçlı bir hava patlaması sağlamak için bir hava kompresörü gerektirir. Pnömatik aletler çok çeşitli görevleri yerine getirebildiğinden, belirli bir aletin ne kadar hava tüketeceğini ve işlevini yerine getirmek için ne kadar basınca ihtiyaç olduğunu bilmek çok önemlidir. Bir aletin hacim ve basınç gereksinimleri, aletinize güç sağlamak için gereken hava kompresörünün gücünü belirleyecektir.

Havalı aletler için hava tüketimi, dakikada fit küp (CFM) olarak ölçülür ve basınç, inç kare başına pound (PSI) olarak ölçülür. Bir havalı alet, bağlı hava kompresörü kesintisiz olarak gerekli hacim ve basıncı kesintisiz olarak sağlayabildiği sürece süresiz olarak çalışabilir. Hava kompresörleri genellikle kapasiteleri galon olarak, çıktıları ise çeşitli basınçlarda CFM'leri ile etiketlenir. Örneğin, 26 galonluk bir hava kompresörü, 90 PSI'da 4.5 CFM ve 100 PSI'da 4.0 CFM sağlayabilir. Kompresörünüzün ona güç sağlayıp sağlayamayacağını görmek için taleplerinin ne olduğunu öğrenmek için bireysel aletlerinizdeki talimatları okuyun.

Havalı aletlerin tonlarca avantajı vardır ama aynı zamanda birkaç dezavantajı da vardır. Pnömatiğin birincil faydalarından biri fiyattır. Bireysel aletler, elektrikli muadillerinden çok daha ucuzdur. Pnömatik aletler ayrıca ıslak ortamlarda veya elektrik motorlarından kaynaklanan kıvılcımların tehlikeli olabileceği yerlerde bir dereceye kadar güvenlik sağlar. Fiziksel olarak hava tahrikli aletler, elektrik motorlarının veya hacimli pil paketlerinin olmaması sayesinde ağırlık olarak çok daha hafiftir. Yetenekli bir hava kompresörü ile eşleştirildiğinde, havalı aletler muazzam miktarda tork sağlayabilir veya inanılmaz sürelerde çalışabilir. Boya püskürtücüler söz konusu olduğunda, pnömatik üstün sonuçlar verir ve neredeyse her projeye büyük hacimlerde boyayı zahmetsizce uygulayabilir.

Pnömatik aletlerin başlıca dezavantajlarından biri, gerekli hava kompresörüdür. Büyük, ağır bir hava kompresörüne bağlı olmak sınırlayıcıdır ve taşınabilirliği büyük ölçüde azaltır. Pnömatik aletler ayrıca elektrikli aletlerden biraz daha fazla bakım gerektirir. Paslanmayı önlemek ve iç işleyişini yağlamak için düzenli yağlama ihtiyacı ile hava tahrikli aletler düzenli olarak dikkat gerektirir. Hava kompresörleri, çevredeki havadan nemi toplama ve aletlerinize iletme eğilimindedir, bu nedenle kompresörünüzü düzenli olarak boşaltmanız ve yağlamanız önemlidir.

Havalı aletler ayrıca kullanıcılara bir derece esneklik sağlar. Neredeyse tüm tüketici sınıfı hava tahrikli aletler aynı 1/4" hızlı bağlantı parçalarını kullanır. Bu, aynı anda birkaç aleti çalıştırmak için tek bir kompresörün kullanılmasını mümkün kılar. Mevcut çok çeşitli bağlantı parçaları ve adaptörler ile araba lastiklerinden havuz oyuncaklarına kadar her şeyi hızlı ve güvenli bir şekilde şişirebilirsiniz.

Pnömatik aletler karmaşık görünebilir ancak oldukça güvenlidirler ve az miktarda bakımla ömür boyu sürebilirler. Sizin kadar sıkı çalışabilecek dayanıklı aletler arıyorsanız, pnömatik aletler her ev sahibi için harika bir seçenek olabilir. İşte ev sahipleri için en popüler hava tahrikli araçların bir listesi.

  • ● Çivi tabancaları
  • ● Zımbalar
  • ● Matkaplar
  • ● Çekiç tabancaları
  • ● Boya püskürtücüler
  • ● Palmiye zımparaları
  • ● Açılı taşlamalar
  • ● Hava fırçaları
  • ● Darbeli anahtarlar
  • ● Hava mandalları
  • ● Metal makaslar
  • ● Kum püskürtücüler
  • ● Lastik şişiriciler

Etiketler: havalı matkap, havalı el aletleri, pnömatik matkap
Ağustos 02, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR